چهارشنبه , 26 دی 1403 - 11:20 قبل از ظهر

ترک، رهاسازی و برچیدن سدها از رویا تا واقعیت/نیم قرن از عمر 17 سد بزرگ ایران گذشته است

به گزارش نویدصنعت نیوز، فرهاد ایمان شعار، دبیر کمیته آبگیر سدها و معاون مهندسی و تامین آب حوضه کرخه اظهار کرد: طبق اصول توسعه و مهندسی پایدار در برنامه ریزی و طراحی یک پروژه علاوه بر برنامه ریزی دوران ساخت و شروع دوران بهره برداری از آن می بایست به خاتمه عمر مفید یک پروژه و چگونگی ترک و رهاسازی آن پروژه فکر کرد.

وی با طرح این پرسش که آیا سد عمر مفید دارد، ادامه داد: در مورد صنعت سدسازی باید به این دو نکته توجه کرد که عمر مفید یک سد چگونه تعیین می شود و عامل اصلی تاثیرگذار در آن کدام است و همچنین فرایند ترک، رهاسازی و احیانا برچیدن یک سد که فاقد توجیه اقتصادی، فنی و زیست محیطی است در ایران به چه نحو باید باشد؟

ایمان شعار با اشاره به اینکه عمر مفید سدها بر اساس ایمنی سازه ای سد، شرایط رسوب گذاری در مخزن، شرایط زمین شناسی محدوده ساخت گاه، وضعیت و نرخ نشت، تحلیل ریسک هاو… تعیین می شود، افزود:بر این اساس عوامل اصلی تاثیرگذار و گهگاه تغییر دهنده عمر مفید سدها شامل تغییر در مبانی، ضوابط و آیین نامه های طراحی در مقایسه با مبانی و پیش فرض های طراحی اولیه سد در نظر گرفته می شود.

وی اضافه کرد: در صنعت سدسازی اگر دیدگاه های احساسی و تحمیلی جای خود را به دیدیگاه فنی و منطقی دهند دیگر نیازی به واعمه داشتن از به کاربردن لفظ ترک، رهاسازی و حتی برچیدن سد در محافل علمی و دولتی نخواهد بود زیرا هر عقل سلیمی پایان دوران بهره برداری و فرارسیدن دوران ترک و خاتمه خدمت رسانی را برای هر سازه ای محتوم خواهد دانست که می تواند از طریق پیش بینی گزینه های جایگزین جبران شود.

دبیر کمیته آبگیر سدها نگاهی آماری به عمر سدها در ایران داشت و توضیح داد: از مجموع 722 سد در ایران 17 سد گلپایگان، امیرکبیر، سفیدرود، دز، زاینده رود، اکباتان، لتیان، مهاباد، شهید کاظمی بوکان، ارس، وشمگیر و درودزن بیش از نیم قرن عمر دارند.

وی افزود: بیش از 247 سد در ایران بین 20 تا 30 سال عمر دارند و از عمر 161 سد هم بین 10 تا 20 سال گذشته است. ایمان شعار با اشاره به اینکه بیش از 1300 سد در دنیا تخریب شده است، گفت: کشورهای امریکا، گرینلند، اسپانیا، ژاپن و فرانسه با اهداف امکان مهاجرت ماهی قزل آلا در رودخانه، بازطبیعی سازی رودخانه، احیای اکوسیستم محیط ابی، تسهیل در عبور و مرور روستاییان اقدام به برچیدن سدها کرده اند.

درباره ی نوید صنعت نیوز

مطلب پیشنهادی

چین آماده رمزگشایی از رازهای کیهانی با آشکارساز غول‌پیکر نوترینو JUNO!

در قلب چین، در اعماق 700 متری زیر زمین، یک پروژه علمی عظیم در حال شکل گرفتن است که می‌تواند درک ما از کیهان را متحول کند. آشکارساز نوترینوی جیانگ‌من (JUNO)، یکی از بزرگ‌ترین و پیشرفته‌ترین آشکارسازهای نوترینوی جهان، مراحل پایانی ساخت خود را می‌گذراند و انتظار می‌رود تا پایان سال 2024 به بهره‌برداری برسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *