به گزارش نویدصنعتنیوز، پژوهشکده اقلیم شناسی و تغییر اقلیم پیش بینی فصلی و دمای کشور را تا پایان سال اعلام کرده است. در این گزارش آمده است که تا اوایل زمستان، نابهنجاری مثبت ارتفاع ژئوپتانسیلی و فشار سطح متوسط دریا بر روی مناطق جنب قطبی و نابهنجاری منفی آن بر روی عرض میانی قرار می گیرد که با فازهای منفی دورپیوندهای AO و NAO همراه است.
پیامد آن نوسانی شدن بیشتر جت قطبی نسبت به نرمال و ایجاد بالکینگ بر روی اروپا است. این شرایط موجب عبور متناوب سامانه های بارشی از حوضه مدیترانه و غرب آسیا خواهد شد .
شرایط فوق به همراه توسعه فاز مثبت انسو می تواند به طور میانگین بارش کشور را نسبت به نرمال بلندمدت افزایش دهد.
بر این اساس، بارش در استان های واقع در نیمه غربی کشور به ویژه استان های واقع بر کوههای زاگرس میانی تا جنوبی به طور مشخصی بیش از نرمال و در جنوب شرق و نوار ساحلی خزر در محدوده نرمال خواهد بود.
تا نیمه زمستان، بیشترین افزایش بارش در حول و حوش ماه آذر (دسامبر)برآورد می شود. انتظار می رود دمای هوا در دو ماه آغازین پاییز از 1 تا 2 درجه بیش از نرمال و سپس با تشدید بارش ها در نیمه غربی حدود 1 درجه متعادل شود.
دمای هوا از اواخر پاییز تا اوایل زمستان در محدوده نرمال و در بهمن حدود یک درجه فراتر از نرمال برآورد می شود.
بارش
نیمه مهر تا نیمه آبان 1402 (اکتبر 2023):
میانگین بارش در استانهای واقع در مرکز و غرب خزر، دامنه های جنوبی البرز غربی و دامنه های غربی زاگرس شمالی از 10 تا 20 م.م. بیش از نرمال و در سایر مناطق کشور تا +10 میلیمتر است. در این ماه بیشترین احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال بین 35 تا 65 درصد در استان های واقع در دامنه جنوبی البرز و زاگرس میانی قرار دارد. جنوب و جنوب شرق کشور مناطق با کمترین احتمال بارش فراتر از نرمال هستند.
نیمه آبان تا نیمه آذر 1402(نوامبر 2023):
میانگین بارش در اغلب مناطق واقع در نیمه غربی کشور، مرکز و غرب خزر، مناطقی از شمالشرق و جنوب کشور از 10 تا 40 م.م. فراتر از نرمال است و بیشترین افزایش ( 20 تا 40 م.م. ) در استانهای واقع در جنوب غرب تا دامنه غربی کوههای زاگرس شمالی رخ خواهدداد. افزایش بارش برای سایر مناطق تا 10 م.م. بیشتر از نرمال پیش بینی شده است. کمترین احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال با حدود 35 درصد مربوط به جنوب شرق و نوار شمالی کشور است. در سایر مناطق کشور احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال حدود 65 درصد است.
نیمه آذر تا نیمه دی 1402 (دسامبر 2023):
بارش این دوره در استان های واقع در دو سوی کوههای زاگرس میانی و جنوبی و بخش محدودی از جنوب کشور از 10 تا 40 م.م. بیشتر از نرمال است و بیشترین افزایش (20 تا 40 م.م.) در جنوب غرب رخ می دهد . در سایر مناطق کشور نابهنجاری بارش تا +10 م.م. برآورد می شود. در این ماه مناطق با کمترین احتمال فراتر از نرمال با حدود 35 درصد در نوار شمالی و جنوبشرق کشور واقع شده اند. میانگین بارش در استانهای واقع در همسایگی کوههای زاگرس میانی و مناطق محدودی از جنوب کوهپایه های البرز مرکزی با احتمال بیش از 65 درصد فراتر از نرمال خواهد بود.
نیمه دی تا نیمه بهمن 1402 (ژانویه 2024):
میانگین بارش در امتداد کوههای زاگرس و شرق خراسان از 10 تا 40 م.م. فراتر از نرمال و در سایر مناطق تا +10 م.م. خواهد بود و بیشترین افزایش در مناطقی از زاگرس میانی و نوار غرب کشور رخ می دهد. کمترین احتمال وقوع بارش بیش از نرمال با حد ود 35 درصد برای نوار شمالی کشور و جنوب سیستان و بلوچستان و باالترین احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال )بیش از 65 درصد ( برای استان ها در دو سوی زاگرس از غرب تا جنوب مورد انتظار است.
نیمه بهمن تا نیمه اسفند 1402(فوریه 2024):
بارش در استانها واقع غرب زاگرس از شمال غرب، تا جنوب غرب و شرق خراسان رضوی 10 تا 40 م.م. بیش از نرمال خواهد بود. کمترین احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال با حدود 35 درصد در دامنه شمالی کوههای البرز و شمالغرب کشور رخ می دهد. احتمال بارش فراتر از نرمال در سایر مناطق کشور حدود 50 درصد برآورد می شود.
دما
نیمه مهر تا نیمه آبان 1402(اکتبر 2023):
طی این دوره به جز بخش محدودی از غرب کشور و نوار ساحلی دریای عمان که با افزایش دمای بین نیم تا یک درجه
مواجه است، برای سایر مناطق افزایش 1 تا 2 درجه پیش بینی شده است.
نیمه آبان تا نیمه آذر 1402 (نوامبر 2023):
میانگین دمای هوا در نیمه شرقی کشور، استان های واقع در دو سوی البرز غربی و شمالغرب کشور 1 تا 2 درجه بیش از
نرمال، در بخش محدودی از غرب کشور نرمال و در سایر مناطق نیم تا یک درجه فراتر از نرمال برآورد می شود.
نیمه آذر تا نیمه دی 1402 (دسامبر 2023):
میانگین دمای هوا در نیمه غربی سواحل خزر و شمالغرب کشور نیم تا یک درجه بیش از نرمال و در سایر مناطق در
محدوده نرمال خواهد بود.
نیمه دی تا نیمه بهمن 1402 (ژانویه 2024):
در این دوره میانگین دمای هوا در نوار شمالی شمالشرق کشور، دو سوی کوههای البرز میانی و غربی، شمال غرب، استانهای
واقع در کوههای زاگرس شمالی و مناطقی از زاگرس میانی بین نیم تا دو درجه بیش از نرمال است و بیشترین افزایش) 1
تا 2 درجه ( در مناطقی از نیمه شمالی استان های آذربایجان رخ می دهد دمای سایر استانها در محدوده نرمال خواهد بود.
نیمه بهمن تا نیمه اسفند 1402 (فوریه 2024):
میانگین دمای هوا در مناطق ساحلی و فراساحلی خلیج فارس و دریای عمان در محدوده نرمال، در شمالغرب، شمالشرق،
بخشهایی از شرق و نیز استانهای واقع در دو سوی زاگرس شمالی 1 تا 2 درجه بیش از نرمال و در سایر استانهای کشور
نیم تا یک درجه فراتر از نرمال برآورد می شود.