به گزارش نوید صنعت نیوز، اقلیم خشک و نیمهبیابانی کشور در بیشتر مناطق پهنه ایران موجب شده تا «کولر آبی» بهعنوان یکی از کاراترین و شاید ارزانترین وسیله سرمایشی در مناطق غیر از شمال و جنوب، کشور استفاده شود.
برآوردها حاکی از این است که هر کولر آبی در هر ساعت 30 لیتر در شبانهروز آب مصرف میکند. تخمین زده میشود در کل کشور در هر شبانهروز حدود 2 میلیارد لیتر آب (2 میلیون مترمکعب آب مصرف میشود.)
مصرف سرانه آب در شهرهای ایران در روز 224 لیتر است این در حالی است میزان مصرف سرانه روزانه آب در دانمارک 159 لیتر، سوئد 164 لیتر، انگلیس و اتریش 153 لیتر، اسپانیا 200 لیتر، پرتغال 194 لیتر، فرانسه 139 لیتر و آلمان 129 لیتر است.
طبق آخرین آمار هم اکنون ۲۰ میلیون کولر آبی در سراسر کشور وجود دارد.
هر دستگاه کولر آبی بهاندازه مصرف سرانه یک فرد از افراد خانواده در شبانهروز آب مصرف میکند؛ بنابراین، در ایام گرم سال، کولرهای آبی روزانه بسته بهاندازه کولر به طور متوسط ١٥ تا ٤٠ لیتر آب در هر ساعت مصرف میکنند. حال اگر عدد متوسط مصرفی برای هر کولر را ۳۰ لیتر در ساعت در نظر بگیریم با ۸ ساعت کولر روشن، هر کولر آبی ۲۴۰ لیتر آب مصرف میکند.
اگرچه کولرهای آبی به دلیل ارزانی، سادگی استفاده و مصرف برق کمتر برای خانوارهای ایرانی جذابیت دارد؛ اما با استناد به آمار مصرف آب در بسیاری از کشورهایی که دارای منابع آبی بیشتری از ایران هستند و شرایط آبوهوایی مناسبتری دارند، سرانه مصرف آب پایینتر است.
ضروری است در راستای مدیریت بهینه منابع آب و دستیابی به وضع مطلوب در آینده و جلوگیری از بحرانهای احتمالی به دلیل کمبود منابع ارزشمند آبی و باتوجهبه اینکه کولرهای آبی نقش مؤثری در ایجاد پیک شبکه آب در فصل تابستان ایفا میکنند نسبت به بهینهسازی و جایگزینی این وسیله پرمصرف خانگی اقدام کرد.
در همین ارتباط علیرضا شرافتی، کارشناس مدیریت مصرف آبفای اصفهان در گفتوگو با خبرنگار نوید صنعت نیوز، راهکارهای بهینهسازی مصرف آب کولرهای آبی را تشریح کرد. او توضیح داد: افزایش راندمان کولرهای آبی ما میتوانیم مصرف آب کولر را کاهش دهیم، زمانی که راندمان کولر پایین باشد مجبور هستیم بهجای دور کند از دور تند کولر استفاده کنیم که این امر باعث افزایش مصرف آب کولرهای آبی میشود.
شرافتی با اشاره به اینکه استفاده از سایبان کولر باعث کاهش 12 درصدی مصرف آب کولر میشود، تصریح کرد: در روزهای گرم تابستان دقت کنید که کولر بدون آبکار نکند، اما در شبها که هوا خنکتر است، اگر کولر بدون آب باشد، مشکلی پیش نخواهد آمد ما میتوانیم جهت کاهش مصرف آب پمپ آب کولر را خاموش کنیم.
کارشناس مدیریت مصرف آبفای اصفهان افزود: انتخاب موقعیت مکانی مناسب برای بهتر است کولر را در نزدیکی دودکش و خروجی تهویه فاضلاب قرار ندهید. گرمای دودکشها موجب بخارشدن آب داخل کولر خواهد شد و بوی خارج شده از فاضلاب هم از طریق کولر وارد ساختمان میشود. همچنین کولر را در جایی قرار دهید حداقل میزان تابش خورشید به آن نقطه صورت پذیرد و در مسیر جریان هوا باشد.
او بیان کرد: حداقل طول کانالکشی کانالهای کولر آبی نباید خیلی طولانی و پیچدرپیچ باشند. در صورت زندگی در ساختمانهای بلند، بهتر است کولر را داخل بهارخواب قرار دهید. مسیر طولانی کانال موجب کاهش فشار هوا شده و حداقل باد را به داخل ساختمان هدایت میکند. همچنین پیچوخمهای زیاد در مسیر کانال کولر، جریان باد را منحرف کرده و فضای خانه را خنک نمیکند.
کارشناس مدیریت مصرف آبفای اصفهان گفت: یکی از راههایی که میتوان برای بهینهسازی مصرف آب و انرژی در کولرهای آبی انجام داد، استفاده از کلیدهای ترموستات دار است. امروزه با پیشرفت فنّاوری کولرهای آبی بهگونهای طراحی شدهاند که امکان نصب ترموستات بر روی آنها وجود دارد. شما میتوانید با نصب ترموستات دمای دستگاه را تنظیم کنید، برای مثال اگر دمای ترموستات را بر روی 30 تنظیم کنید، با رسیدن دما به حد تعیین شده کولر خاموش و در مصرف انرژی صرفهجویی میگردد.
او افزود: یکی از راه کارهایی که میتوان برای بهینهسازی مصرف آب و انرژی در کولرهای آبی انجام داد، استفاده از کلیدهای تانکردار است. کولرهای آبی بهگونهای طراحی شدهاند که امکان نصب تایمر بر روی آنها وجود دارد. میتوانید با نصب تایمر زمان روشنشدن خاموششدن کولر را تنظیم کنید، برای مثال کولر از ساعت 2 بامداد به بعد که هوا خنکتر شده و شما خواب هستید خاموش شود و در مصرف آب و انرژی صرفهجویی شود.