پنجشنبه , 1 آذر 1403 - 4:49 بعد از ظهر

عدم اعتبار کافی برای حل بحران آلودگی هوای اصفهان و جان‌هایی که بی‌صدا خاموش می‌شوند

به گزارش نویدصنعت نیوز، همزمان با خشکی زاینده رود هشدار خطر هیولای آلودگی هوا در اصفهان هم بالا گرفت. در دو دهه گذشته، عدد شاخص کیفیت هوای اصفهان سیر صعودی پیدا کرده است.بر پایه آمار اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان از ابتدای فروردین ماه تا 11 آذرماه 12 روز هوای پاک، 156 روز هوای قابل قبول(سالم) 71 روز هوای ناسالم برای گروه های حساس و 18 روز هوای ناسالم برای عموم ثبت شده است.

اما طبق نظر متخصصان راه برونرفت از این چالش اجرای قانون هوای پاک است که به خاطر کمبود اعتبار اجرا نمی شود.
معیار تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سلامتی شهروندان را شاخص کیفیت هوا تعریف می‌کنند و این شاخص عددی است که از سوی سازمان‌های دولتی برای سنجش آلودگی هوای یک منطقه و پیش‌بینی آینده آن به کار می‌رود. شاخص کیفیت هوا به ترتیب از صفر تا ۵۰ شرایط پاک یا سبز تعریف شده و از ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط قابل قبول یا زرد است، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی تعریف شده، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه با رنگ قرمز مشخص شده، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم با رنگ بنفش و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک با رنگ ارغوانی تعیین شده است.شاخص کیفیت هوا بر اساس اندازه گیری ذرات معلق، اوزون، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و انتشار مونوکسید کربن تعیین می‌شود.
در سامانه پایش کیفی هوای کشور که تا ساعت 11 روز شنبه، 11 آذرماه به روزرسانی شده است استان اصفهان با شاخص 167 آلوده ترین کلانشهر ایران است این در حالیست که شاخص آلودگی در این زمان در پایتخت 117 گزارش شده است. در این تاریخ که آخرین به روزرسانی سامانه پایش کیفی هوای کشور است شاخص آلودگی در اصفهان 170، در کاوه144، در میرزاطاهر 200، در رهنان159، در کردآباد 179، در فیض 162، در احمدآباد170، در 25 آبان 155، در خرازی 172، در پروین 155، در سگزی 121، در فرشادی 160، در ولدان 156، در سپاهان شهر 170، در دانشگاه صنعتی 191، در پارک زمزم 173 و در زینبیه 154 ثبت شده است.

سولماز رحیمی ساکن کلانشهر اصفهان است که دوقلو باردار بوده و به تازگی سقط جنین داشته است و به خبرنگار نویدصنعت نیوز می‌گوید: در ماه سوم بارداری با درد شدید به بیمارستان رفتم و پزشک متوجه شد که هر دو جنین را از دست داده‌ام. او ادامه می‌دهد: پزشکان علت سقط جنین‌ را احتمال آلودگی هوا تشخیص دادند و به من توصیه کردند که اگر بار دیگر تصمیم داشتم بچه‌دار شوم باید از اصفهان خارج شوم و کل طول مدت بارداری را در هوای سالم سپری کنم.

زهرا زارعی نیز که از بیماری آسم رنج می‌برد، به خبرنگار نویدصنعت نیوز می‌گوید: از ابتدای آذرماه تا کنون مجبور شدم در خانه بمانم، گاهی از شدت نفس تنگی و حمله‌های مکرر متوجه می‌شوم، بیرون رفتن و نفس کشیدن در هوای آزاد برایم خطرناک است و مجبورم در خانه محبوس شوم، حتی برای خرید هم از خانه خارج نمی‌شوم. و نوه‌های کوچکم در این روزها به مهد کودک نمی‌روند و پیش من می‌آیند تا با هم در خانه بمانیم.
به گفته محسن پیرهادی، رییس فراکسیون مدیریت شهری مجلس شورای اسلامی ساکنان کلان‌شهر اصفهان نیمی از روزهای سال گذشته را در وضعیت آلودگی هوا قرار داشتند و این بدان معناست که قریب به نیمی از روزهای شهروندان این شهرها با هشدار آلودگی هوا سپری شده‌ است.
به‌گفته او شمار روزهای آلوده کلانشهرها نظیر اصفهان نسبت به سال ۱۴۰۰، رشد قابل توجهی داشته و نشان از کاهش چشمگیر کیفیت هوای کلانشهرها و افزایش غلظت آلاینده‌هاست.

بر اساس آمارهای رسمی، مرگ‌ومیرناشی از آلودگی هوا نسبت به سال‌های گذشته نیز افزایش داشته است.
روزنامه همشهری، ۲۴ آبان سال‌جاری در گزارشی مرگ و میر منتسب به آلودگی هوا و سطح ریزگردها را سالانه در ایران ۴۵ تا ۵۰ هزار مرگ اعلام کرده و نوشته که ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ مورد مربوط به کودکان زیر ۵ سال است.

محمد صادق حسن‌وند، رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوا نیز با هشدار در مورد روند افزایشی آلودگی هوا گفته بود که سالانه ۴۵ هزار مرگ ناشی از آلودگی هوا وجود دارد که در این میان هفت درصد مرده‌زایی بوده است.
پیشتر عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درباره مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در سال ۱۴۰۰ در گزارشی از ایسنا گفته بود:میانگین تعداد مرگ کل منتسب به مواجهه طولانی مدت با ذرات معلق در بزرگسالان بالاتر از ۳۰ سال در ۲۷ شهر مورد مطالعه بیش از ۲۰ هزار نفر بوده است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، آلودگی هوا، سبب بروز سرطان ریه، حملات آسم، برونشیت مزمن، بیماری مزمن انسدادی ریه، ذات الریه، بیماری‌های قلبی و روانی می‌شود.
در سال‌های اخیر تحقیقات پژوهشگران مرکز ملی بهداشت آمریکا نشان داده آلودگی هوا احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد، همچنین بر اساس این مطالعات آلودگی هوا می‌تواند احتمال زایمان زودرس، کم‌ وزنی نوزاد هنگام تولد و به خطر افتادن جان مادر را افزایش دهد و وقتی زنان باردار برای مدتی طولانی در معرض آلودگی هوا قرار گیرند،این آلاینده‌ها می‌توانند از سد خونی میان مادر و جنین عبور کرده و روی جنین تاثیر بگذارند.

به گفته داریوش گل‌علیزاده، رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، «وارونگی دمایی و پایداری هوا»، در نیمه دوم سال، دلیل شاخص‌های کیفیت هوا در شرایط ناسالم هستند.
اما یوسف رشیدی، هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و استاد محیط زیست، نظر دیگری دارد، او می‌گوید:آلودگی هوا را تقصیر وارونگی هوا نیاندازید. ما نباید آلودگی هوا را تقصیر عوامل محیطی و هواشناسی و پایداری هوا و وارونگی هوا بیندازیم. در تمام دنیا وارونگی هوا وجود دارد از جمله نقاطی که فصول سرد دارند، بنابراین آنچه مهم است مدیریت تولید آلاینده است. ما در این قسمت خوب عمل نکردیم و این عمل نکردن ما باعث شده آلودگی درکلانشهرها به این وضعیت برسد.

اگرچه سالهاست که در این موقع از سال با راهکار تعطیلی مدارس و طرح زوج و فرد برای مواجه با آلودگی هوا آشنا هستیم اما برخی از کارشناسان معتقدند که اجرای قانون هوای پاک که در سال 96 تصویب شد هیچگاه اجرایی نشده است و همچنین راهکارهایی نظیر از رده خارج کردن صنایع و خودروهای فرسوده، تولید سوخت استاندارد و جایگزینی آن با سوخت بی‌کیفیت، سرمایه‌گذاری صحیح در صنایع خودروسازی و عدم مازوت سوزی نیروگاه ها و واحدهای صنعتی و همچنین در پالایشگاه‌ها و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، بستر سازی و فرهنگ‌سازی برای استفاده از دوچرخه و حمل‌ونقل عمومی، بازسازی و افزایش ناوگان عمومی، ارائه راهکارهایی برای حل معضل آلودگی هواست که همه این راهکارها مستلزم اعتبار کافی است که فعلا خبری از آن نیست.

درباره ی نوید صنعت نیوز

مطلب پیشنهادی

پژوهشکده معدنکاری هوشمند در دانشگاه صنعتی اصفهان راه اندازی شد

در پژوهشکده معدن‌کاری هوشمند چهار عضو هیئت‌علمی اصلی، سه عضو هیئت‌علمی پاره‌وقت،۱۰ محقق تمام‌وقت،۱۲ محقق پاره‌وقت،۱۳ دانشجوی کارشناسی‌ارشد و دکتری از رشته‌های مهندسی معدن، برق، کامپیوتر و مکانیک مشغول به فعالیت هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *