پنجشنبه , 1 آذر 1403 - 11:21 بعد از ظهر
sat down

ضرورت قانون فرونشست در کشور/زاینده رود راه علاج فرونشست اصفهان

به گزارش نویدصنعت نیوز؛ وقوع پدیده فرونشست زمین پیامدهای متعددی در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و … به دنبال دارد. از جمله پیامدهای اقتصادی فرونشست می‌توان به افزایش هزینه نگهداری زیرساخت‌هاف کاهش ارزش زمین و اموال، خسارت به شریان‌های حیاتی، آسیب به ساختمان‌ها و ابنیه تاریخی، اختلال در فعالیت‌های اقتصادی و نابودی کسب و کارها اشاره کرد.
فرونشست از پدیده‌های چالش‌برانگیز برای کشور بوده که کنترل آن در حوزه شکل‌گیری پدیده فرونشت و کاهش اثرات آن در حوزه اثرگذاری این پدیده، نیازمند اتخاذ اقدامات ویژه است. بررسی‌های متعدد نشان می‌دهد عمده‌ترین عامل فرونشست زمین افت سطح آب زیرزمینی است. فرونشست در ایران با نرخ بیش از 5 برابر متوسط جهانی رخ می دهد و بیش از 35% از جمعیت کل کشور در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند. این پدیده برخلاف وقایعی همچون سیل و زلزله آثار محسوس و لحظه‌ای به جا نمی‌گذارد و پیامدهای آن به رغم خسارت‌بار بودن به دلیل پایین بودن سرعت وقوع و عدم بروز وجوه خارجی مشخص به راحتی قابل شناسایی نیستند.

در همین ارتباط مهدی طغیانی، نماینده مردم اصفهان در مجلس یازدهم در گفت‌وگو با خبرنگار نویدصنعت نیوز، گفت: مهم‌ترین پیامد فرونشست زمین را می‌توان در آثار زیان‌بار زیست محیطی آن دید. به دنبال اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی و افت سطح آب زیرزمینی، بافت اسفنجی آبخوان‌های زیرزمینی دچار تراکم شده و از بین می‌رود و در نهایت آبخوان استعداد ذخیره و انتقال آبی خود را از دست داده و در نهایت به مرگ آبخوان‌ها منجر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه توسعه فرونشست زمین در نهایت منجر به آسیب دیدگی کلیه مستحدثات سطحی و زیرسطحی به صورت ترک خوردگی در ساختمان و گسیختگی شریان‌های حیاتی و آسیب‌دیدگی حمل و نقلی و سایتهای تاریخی و فرهنگی می‌شود، افزود: در حال حاضر موضوع فرونشست در کشور فاقد یک مرجع مورد وثوق واحد است و شاید تغیین متولی برای این موضوع بتواند دستیابی به اهداف مد نظر در کنترل و مقابله با این پدیده را هموارتر کند. و از سوی دیگر بحث بودجه مرود نیاز این موضوع را که تا کنون مغفول بوده است مورد توجه قرار گیرد و از طرفی بیان دستگاه ها همگرایی ایجاد شود. با همین اهداف قصد داریم پیش نویس قانون فرونشست را در مجلس به نتیجه برسانیم.
وی اوضاع فرونشست را در کلانشهر اصفهان اسفبار دانست و افزود: با روشهای سرپایی نظیر تغذیه مصنوعی آبخوان نمی‌توان پدیده فرونشست را در اصفهان کنترل کرد. راه‌حل رفع بحران فرونشست اصفهان فقط در جریان دائمی زاینده‌رود از سراب تا پایاب خلاصه می‌شود.
طغیانی تاکید کرد: ریاضت آبی نیازمند قانون است تا کل کشور هم‌راستا با این سیاست عمل کنند. اگرچه موانعی در مقابل اجرای سخت‌گیرانه ریاضت آبی است اما منابع آب کشور باید بر اساس ظرفیت اکولوژیک بازتخصیص پیدا کنند تا شاهد جریان دائمی زاینده‌رود از سراب تا پایاب باشیم و به روند تدریجی کنترل فرونشست در اصفهان امیدوار شویم.

درباره ی نوید صنعت نیوز

مطلب پیشنهادی

پژوهشکده معدنکاری هوشمند در دانشگاه صنعتی اصفهان راه اندازی شد

در پژوهشکده معدن‌کاری هوشمند چهار عضو هیئت‌علمی اصلی، سه عضو هیئت‌علمی پاره‌وقت،۱۰ محقق تمام‌وقت،۱۲ محقق پاره‌وقت،۱۳ دانشجوی کارشناسی‌ارشد و دکتری از رشته‌های مهندسی معدن، برق، کامپیوتر و مکانیک مشغول به فعالیت هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *