سه شنبه , 20 آذر 1403 - 4:43 قبل از ظهر

زنگ خطر برای فولاد| گزارش اولین همایش تاب آوری صنعت فولاد

گزارش از شهریار خادمی

همایش «تاب‌آوری در صنعت فولاد» روز دوشنبه ۲۷ شهریور با حضور مدیران شرکت‌های فولادی، فعالان حوزه صنعت، نمایندگان مجلس و رییس سازمان بورس در سالن همایش‌های هتل هما آغاز به کار کرد.

چالش‌های سیاست‌گذاری صنعت فولاد با تمرکز بر توسعه سرمایه گذاری، بازار سرمایه، زیرساخت و اشتغال، حکمرانی مطلوب در صنعت فولاد با تمرکز بر رشد تولید، تنظیم بازار، توسعه صادرات و افزایش مزیت رقابتی،امنیت پایدار محیط کسب و کار در صنعت فولاد، مواردی بودند که در این همایش مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

تابلوی بورس مهم ترین دماسنج صنعت فولاد است

به گزارش نوید صنعت نیوز، در ابتدای این مراسم بهرام سبحانی رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در اولین همایش تخصصی تاب‌آوری در صنعت فولاد اظهار کرد: در یک سال گذشته اتفاقاتی در صنعت فولاد کشور رخ داده که به لزوم گردهمایی فولادسازان انجامیده است، صنعت فولاد امروز با تولید ۳۳ میلیون تن در سال توانسته خود را در جایگاه دهم جهانی تولیدکنندگان قرار دهد.

بهرام سبحانی در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: در یک سال گذشته اتفاقاتی در صنعت فولاد کشور رخ داده که به لزوم گردهمایی فولادسازان انجامیده است، صنعت فولاد امروز با تولید ۳۳ میلیون تن در سال توانسته خود را در جایگاه دهم جهانی تولیدکنندگان قرار دهد، سال ۱۳۸۵ ایران ۹ میلیون تن تولید و بیست میلیون تن مصرف داشت و یک واردکننده مطلق فولاد بود در طی هفده سال از  سال ۱۳۸۵ تاکنون ظرفیت تولید به ۳۳ میلیون تن رسید.

وی گفت: در سال ۱۳۸۵ طبق ابلاغیه مقام رهبری زمینه فعالیت به خصوصی تقویت شد و این امر به ورود و جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی انجامید و چرخ فولاد به حرکت درآمد بنابراین سرمایه گذاران صنعت فولاد بهش خصوصی هستند بنابراین این سوال پیش می آید آیا دولت می تواند برای سرمایه بهش خصوصی هر تصمیمی که می خواهد بگیرد؟

وی افزود: در سال های گذشته صنعت فولاد با بخش نامه های خلق الساعه رو به رو بود از سوی مدل قیمت‌گذاری در بورس کالا ، افزایش هزینه های مربوط به حقوق و دستمزد و حامل های انرژی و حمل و نقل هزینه تولید را بالا برده است و در همین حال فولادساز مجبور به کاهش قیمت است.

بهرام سبحانی گفت: در شرایطی که حقوق و دستمزد ۵۷ درصد و قیمت برق، گاز و حامل‌های انرژی، حمل و نقل هزینه خدمات دولتی و… بعضا چندبار در سال افزایش پیدا می‌کند، چگونه می‌توان انتظار داشت قیمت فولاد ثابت بماند؟ این محدودیت و قطعی انرژی در شرایطی است که اکنون صنعت فولاد کمتر از ۵ درصد گاز کشور را مصرف می‌کند.

رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد، هر صادرکننده باید ارز خود را باید به کشور بیاورد و بر آن نظارت باشد حرفی نیست اما سیستم بانک مرکزی سیستم درستی نیست سیستمی که می گوید ما ارز را باید تحویل دهی و برای دریافت ارز مورد نیاز تولید درخواست ارز دهی در بحث تاب آوری دو امر مهم است یکی انتظاراتی است که از حاکمیت وجود دارد و دیگری عملکرد خود شرکت های فولادی است.

وی در پایان گفت: هر چقدر واحدهای تولیدی در صنعت فولاد بهم پیوسته باشد، تاب آوری آن افزایش خواهد یافت.

صنعت فولاد در بازار سرمایه جایگاه ویژه ای دارد

مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در همایش تاب آوری در صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد در بازار سرمایه جایگاه ویژه ای دارد و سهمی بیش از ۳۰ درصد از کل سودآوری در این بازار دارد. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در همایش تاب آوری در صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد در بازار سرمایه جایگاه ویژه ای دارد و سهمی بیش از ۳۰ درصد از کل سودآوری در این بازار دارد.

مجید عشقی گفت: بزرگ ترین آفتی که می تواند بر سر راه توسعه اقتصادی کشور قرار گیرد ناامید کردن ملت از اصلاحات است. وی افزود: همه فعالان در بخش های خصوصی و دولتی همگی یک هدف را دنبال می کنند اما به نظر می رسد در راهکارهایی که اتخاذ می کنند اختلاف نظرهایی وجود دارد از مسیر همین نشست های گفتمانی قابل حل است.

وی ادامه داد: تامین مالی صنعت فولاد و حفظ سرمایه گذاری ها اهمیت زیادی برای بازار سرمایه دارد. عشقی گفت: در سال گذشته بیش از ۲۰۰ همت بازگشت سرمایه به شرکت های بورسی صورت گرفت.

وی بیان کرد: در سازمان بورس تلاش بر این است که مصرف انرژی تمام شرکت ها بررسی شود، چه شرکت های انرژی بر و چه غیر از آنها، با این حال توفیق در کاهش مصرف انرژی نیاز به یک برنامه ریزی بلندمدت دارد. وی تاکید کرد: سرمایه گذاری از محل سود شرکت ها از اولویت های سازمان بورس است و همواره در بورس کالا تامین نیاز داخل در اولویت بوده است .

وی افزود: سیاستگذار فکر می کند با قیمت‌گذاری دستوری می تواند مشکلات را حل کند اما این راهکار موفق نبود‌.عشقی گفت: تداوم تولید شرکت‌های فولادی در بلندمدت نیازمند سرمایه گذاری قابل توجهی از سود حاصله در طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌ها است.

وی گفت: بالای ۳۰ درصد سودآوری بازار سرمایه از فلزات اساسی است و منافع میلیون‌ها سهامدار و سهامداران عدالت به صنعت فولاد و دیگر فلزات وابسته است. وی بیان کرد: چالشی که در صنعت فولاد وجود دارد این است که تصمیمی در خصوص قیمت‌گذاری دستوری و محدودیت شرکت‌ها و گازو انرژی گرفته شود که تمام تصیمات برعکس بوده و نتیجه‌ای حاصل نشده است.

مدیریت با افکار پوسیده دولتی پاسخگوی حل مشکلات نیست

عزت الله اکبری تالارپشتی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در همایش تاب آوری در صنعت فولاد گفت: ما همواره مدافع بخش خصوصی بوده ام و باور دارم با حضور بخش خصوصی در عرصه ها مشکلات برطرف می شود.

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در همایش تاب آوری در صنعت فولاد گفت: من همواره مدافع بخش خصوصی بوده ام و باور دارم با حضور بخش خصوصی در عرصه ها مشکلات برطرف می شود بنابراین در اکتشاف باید از بخش خصوصی کمک جدی گرفته شود.

عزت الله اکبری تالارپشتی تاکید کرد: مدیریت با افکار پوسیده دولتی پاسخگوی حل مشکلات نیست. وی گفت: مجلس برای حل مشکل فولادسازان همواره آماده بوده است.

وی ادامه داد: صنعت فولاد گاه بیش از ارز به عقل و مدیریت عقلانی در شرایط جنگ اقتصادی نیاز دارد. رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: انتظار می رود این جلسات محل گله نباشد محل ارائه خروجی های صنعت باشد. وی با تاکید بر توجه به بخش خصوصی صنعت فولاد گفت: بخش خصوصی از فکر، دانش و سرمایه برخوردار است و می بایست بیش از پیش به این بخش توجه کرد.

صنعت فولاد ایران به منطقه خستگی نزدیک شده است

محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل شرکت فولادمبارکه در پنل تخصصی همایش تاب‌آوری در صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد ایران به منطقه خستگی نزدیک شده است، این اظهارات من نه جنبه ناامیدی دارد و نه انتقاد و فقط نقاط آسیب این موضوع را اعلام می‌کنم.

محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل شرکت فولادمبارکه، پیش از ظهر دوشنبه ۲۷ شهریورماه در پنل تخصصی همایش تاب‌آوری در صنعت فولاد ضمن تبریک حلول ماه ربیع‌الاول اظهار داشت: مشکلات و چالش‌های صنعت فولاد تنها مختص به کشور ایران نیست و در همه دنیا با چنین چالش‌هایی روبه‌رو هستیم.

وی با بیان اینکه چنانچه نگاهی به چند دهه گذشته صنعت فولاد در دنیا بیندازیم، شاهد شرایط بدتری در زمینه نوسانات ارز، افزایش قیمت نهاده‌ها، افزایش قیمت انرژی، مشکلاتی در زمینه تامین مواد اولیه و … هستیم، افزود: نکته مهم، نحوه برخورد با این چالش‌ها است که میزان تاب‌آوری هر صنعت در برابر این چالش‌ها را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: تاب‌آوری توانایی یک ماده برای بازگشت به حالت عادی بعد از قرارگرفتن در هر بحران و فشار را نشان می‌دهد؛ در جدیدترین تعریف برای تاب‌آوری مهم‌ترین نکته این است که ابعاد و شاخص‌های ایجادکننده تاب‌آوری را شناسایی و برای حالات مختلف آن سناریونویسی کنید تا در صورت بروز شوک انعطاف‌پذیری داشته باشید.

وی با بیان اینکه نقطه مقابل تاب‌آوری، خستگی است، گفت: این شرایط در صورت بارگذاری و یا تکرار بیش از حد ظرفیت به وجود می‌آید که اگر این تنش بیش از حد تکرار شود وارد مرحله گسیختگی می‌شویم.

طیب‌نیا با بیان اینکه صنعت فولاد در ایران از موفق‌ترین صنایع است، ابراز داشت: امروز به عنوان نماینده این صنعت می‌توانم بگویم صنعت فولاد ایران به منطقه خستگی نزدیک شده است، این اظهارات من نه جنبه ناامیدی دارد و نه انتقاد بلکه نقاط آسیب این موضوع را اعلام می‌کنم.

وی تصریح کرد: چنانچه بارگذاری‌هایی که بر روی صنعت فولاد در حال انجام است، تداوم پیدا کند مانند مشکلات برق، گاز، مواد اولیه، حمل و نقل، سیاست‌های ارزی، سیاست‌های قیمت گذاری و … صنایع ما را به نقطه خستگی نزدیکتر می‌کند.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اشاره به اینکه امسال فولاد مبارکه در اردیبهشت‌ماه ۸۰۰ هزارتن فولاد تولید کرده است، گفت: این در حالی است که در مردادماه به دلیل مشکل برق ۳۶۲ هزارتن تولید داشتیم و این یعنی بیش از ۷۰۰ هزارتن فولاد و حدود ۳۵۰ میلیون دلار ارزآوری از دست رفته است.

وی ادامه داد: این در حالی است که در شرایط فعلی، کشور نیاز به ارز دارد و اگر این اتفاقات صورت نمی‌گرفت، ما امسال به رتبه هشتم جهانی در زمینه تولید فولاد می‌رسیدیم و امروز بیم آن می‌رود که ایتالیا سال آینده جایگاه دهمی ما را بگیرد چرا که سال گذشته تفاوت ما با ایتالیا به دلیل جنگ اوکراین ۴ میلیون تن بود.

طیب‌نیا با بیان اینکه ما برای تاب‌آوری در برابر مشکلات نگاهی جهانی داریم، گفت: باید توجه داشت که ما امروز حدود ۶۵ میلیون تومان ظرفیت تولید جهانی داریم و این در حالی است که بالای ۵۰ درصد این ظرفیت‌ها صادراتی است و باید ببینیم که دنیا در برابر شرایط سخت چکار کرده و ما باید چه اقدامی را انجام دهیم.

وی با اشاره به سند راهبردی تاب‌آوری صنعت فولاد و اصلاح حامل‌های انرژی ابراز داشت: بر اساس این سند سهم هزینه حامل‌های انرژی در ۲ شرکت فولاد مبارکه و فولاد خوزستان در سال ۹۸ تنها حدود ۷ درصد بود که اختلاف معناداری با دیگر شرکت‌های دنیا دارد؛ هزینه انرژی ۳ شرکت فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد خراسان به نحوی اصلاح می‌شود که سهم منابع تامین انرژی و هزینه‌های تمام شده از بهای تولید فولاد خام از حدود ۷ درصد به ۱۸ درصد افزایش یابد.

مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به اینکه بر اساس این سیاستگذاری مابقی شرکت‌ها در این هدفگذاری نابود خواهند شد، افزود: در این سند حد خستگی دیده شده است و گفته شده ما تا ۱۸ درصد به نقطه تاب‌آوری می رسیم، همچنین در این سند آورده شده مدل کسب و کاری که بر مبنای آن واحدهای نوردی ایجاد شده، منقضی شده و تعطیلی این واحدها در آینده نزدیک اجتناب‌ناپذیر است. وی اضافه کرد: ما می دانیم که مدل کسب‌وکار راه‌اندازی نوردها منقضی شده اما باید بدانیم که این سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری که انجام شده به جای نابودی باید تاب‌آور شود؛ ما شاهد اجرای سیاستگذاری‌هایی در حوزه تقسیم سود، ارزآوری و … هستیم و در بسیاری از شرکت‌های فولادی ما و در کلان‌صنعت فولاد این روند مشاهده می‌شود.

طیب‌نیا با بیان اینکه هم در دنیا و هم در دولت هند به عنوان دومین فولادساز دنیا، وزارت‌خانه مستقلی با ۶ ماموریت اصلی تعریف شده است، افزود: ماموریت‌های این وزارتخانه با تسهیل امور تعریف شده که اولین آن تسهیل افزایش ظرفیت و رشد تولید فولاد است و این در شرایطی است که گفته می‌شود تقاضا در دنیا رو به کاهش است.

وی گفت: دیگر ماموریت‌های این وزارتخانه تسهیل تامین هزینه‌های سرمایه‌ای و برنامه‌های نوسازی و توسعه صنعت، تسهیل در دسترس بودن مواد خام و نظارت بر پارامترهای عملکرد تولید آهن و فولاد، تسهیل ترویج تحقیق و توسعه در فولاد، تسهیل ادغام‌ها، تملک‌ها و سرمایه‌گذاری‌های مشترک در صنعت و تسهیل پاسخگویی سریع و رفع مشکلات مشتریان و ….است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه مجلس انگلستان نیز به دولت ابلاغ کرده است که اگر تامین انرژی برای فولادسازان انجام نشود، دولت باید به این شرکت‌ها غرامت دهد، تصریح کرد: این شرایط همانند خسارت نکشت به کشاورزان در کشور است. وی همچنین با اشاره به روند حمایت از صنعت فولاد در کشور چین گفت: چین از سال ۲۰۰۰ به صنعت فولاد ورود کرد، در سال ۲۰۰۵ چین حدود ۳۴۸ میلیون تن فولاد تولید کرد و این میزان معادل تولید سه کشور برتر در زمینه تولید این محصول بود؛ امروز تولید چین به اندازه ۲۰ کشور برتر تولیدکننده این صنعت است.

طیب‌نیا با بیان اینکه چین بر این باور است که حتی قوانین جهانی را برای حفظ صنعت فولاد نقض خواهد کرد، گفت: این در حالی است که قوانین داخلی نمی‌تواند مانعی برای تولید فولاد در چین باشد و باید توجه داشت که تنها در سال ۲۰۰۰ دولت چین ۷ میلیارد دلار به صنعت فولاد کمک کرده است.

وی با بیان اینکه دولت چین برای حفظ صنعت فولاد ۸۰۰ میلیارد دلار تسهیلات داده است، افزود: این کشور همچنین به صادرکنندگان تسهیلات داده و برای تامین انرژی شرکت‌های تولیدکننده این صنعت نیز یارانه انرژی در نظر گرفته است، همچنین این کشور عوارض مالیاتی سنگین برای صادرکنندگان مواد اولیه خام فولاد مبارکه در نظر گرفته است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه در کشور چین از سال ۲۰۱۴ زمین رایگان برای تولیدکنندگان فولاد در نظر گرفته است، افزود: این در حالی است که ما در کشور با دوندگی‌های زیاد موفق به دریافت مجوز برای استخراج گاز شدیم.

وی گفت: کشور ترکیه نیز در سال جاری سه بار قیمت گاز را برای فولادسازان کاهش داده است و باید توجه داشت که در دیگر کشورهای دنیا حمایت‌هایی دارند که ما نداریم. طیب‌نیا با بیان اینکه قصه پرغصه فولاد مبارکه تمام شدنی نیست و ما دهه پرچالشی را پیش رو داریم، گفت: اما با سیاستگذاری درست و تعریف اتاق وضعیت صنعت فولاد و تحلیل و سیاستگذاری درست و آینده‌پژوهی و آینده‌نگری، موفق خواهیم شد و باید توجه داشت در صورت عدم توجه به این مسائل، دنیا منتظر ما نخواهد ماند و ما از دولت انتظار داریم که سیاست‌های تقابلی با توسعه ما را اتخاذ نکند.

چالش عمده در حوزه تاب‌آوری صنعت فولاد چیست؟

امین ابراهیمی مدیرعامل فولاد خوزستان در همایش تاب آوری صنعت فولاد تصریح کرد : قیمت مواد اولیه و جنگ روسیه و اوکراین و کمبود گاز ارزان قیمت اصلی ترین چالش های صنعت فولاد است .

مدیرعامل فولاد خوزستان در همایش تاب آوری صنعت فولاد تصریح کرد : قیمت مواد اولیه و جنگ روسیه و اوکراین و کمبود گاز ارزان قیمت اصلی ترین چالش های صنعت فولاد است.

ابراهیمی گفت: قیمت بالای مواداولیه، کمبود گاز ارزان‌قیمت، تداوم جنگ اوکراین و ادامه تحریم روسیه، سهم ۴۰ درصدی کوره قوس‌الکتریکی در اروپا و سهم ۲۵ تا ۳۰ درصدی سود از کل هزینه‌های تولید فولاد از عوامل تداوم اختلالات در زنجیره تامین به شمار می‌روند. وی گفت:  رشد ۴۰ درصدی درآمدهای عملیاتی سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ شرکت‌های بورسی و فرابورسی نشانگر آن است که فولاد با رشد ۱۴ درصدی در درآمد و همچنان رشد ۲/۵ برابری در بهای تمام‌شده داشته است.

وی افزوذ: در شش ماهه ابتدایی سال‌جاری، فولاد خوزستان تنها ۴ ماه تولید داشته است. از ابتدای سال‌جاری تاکنون، ۵۴۰ هزار تن کاهش تولید در صنعت فولاد داشته‌ایم که این به معنای از دست رفتن ۱۱ هزار میلیارد تومان در فروش و سه هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان از سود است.

وی تاکید کرد: در سال های گذشته حجم زیادی از تولید را به دلیل کمبود گاز و برق از دست دادیم. وی در ادامه صحبت های خود افزایش هزینه های مالیاتی را از دیگر چالش فولادسازان برشمرد و گفت: تنها راهکار توجه نهادهای دولتی به پیشنهادات انجمن ها و نهادهای غیردولتی فولادی است.

لزوم توجه به تاب‌آوری در صنعت فولاد

مهدی کوهی مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان در همایش تاب‌آوری صنعت فولاد ایران گفت: عدم توجه به تاب‌آوری صنعت فولاد، این صنعت را به عاقبت صنایع نساجی، خودروسازی و لوازم خانگی مبتلا می‌کند. مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان در همایش تاب‌آوری صنعت فولاد ایران گفت: عدم توجه به تاب‌آوری صنعت فولاد، این صنعت را به عاقبت صنایع نساجی، خودروسازی و لوازم خانگی مبتلا می‌کند.

مهدی کوهی گفت: در برنامه سوم توسعه دولت موظف شد یوتیلیتی های مورد نیاز صنایع را در اختیار آنها قرار دهد امروز این رویه تغییر کرده است و شرکت های فولادی در تامین یوتیلیتی ها خودتامین شده‌اند.

وی گفت: عوارض دولتی، موضوعی است که هزینه های تولید را بالا برده است اینها مازاد بر عوارض صادراتی است. وی ادامه داد: سود بسیاری از شرکت های فولادی در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. کاهش درآمد شرکت های بزرگ به کاهش درآمدهای مالیاتی دولت می انجامد.

مدیرعامل ذوب آهن گفت: از ذوب‌آهن اصفهان برای معدن ققنوس بیش از دو هزار میلیارد تومان طلب کرده‌اند که عددی غیرقابل باور است و زمینه کاهش تولید را فراهم می‌کند. کوهی گفت: نبود راهکاری جهت تهاتر مطالبات و بدهی‌ها به سازمان‌های دولتی از جمله دیگر مشکلات واحدهای فولادی است.

وی در پایان گفت: مشکلات ناشی از هزینه تامین مالی، کمبود مواداولیه، مشکلات مربوط به مالیات، حقوق دولتی بالای معادن، مطالبات از واحدهای دولتی، تامین اجتماعی، قطع گاز و برق، عوارض صادراتی و… توان شرکت‌ها و از جمله ذوب‌آهن را در بخش تولید به شدت کاهش داده است.

لزوم برقراری امنیت سرمایه گذاری بخش خصوصی

عبدالمجید شریفی رییس هیات مدیره فولاد کاوه جنوب کیش در همایش تاب آوری صنعت فولاد ایران گفت: صنعت فولاد در سال های گذشته امروز از ظرفیت مطلوب تولید و فناوری های بومی سازی شده، از ذخایر غنی گاز و زغال سنگ برخوردار است و سال ها با وجود تحریم ها تولید را پیش برده است. رییس هیات مدیره فولاد کاوه جنوب کیش در همایش تاب آوری صنعت فولاد ایران گفت: صنعت فولاد در سال های گذشته امروز از ظرفیت مطلوب تولید و فناوری های بومی سازی شده، از ذخایر غنی گاز و زغال سنگ برخوردار است و سال ها با وجود تحریم ها تولید را پیش برده است.

عبدالمجید شریفی گفت: بخش عمده کاهش تولید در سال های گذشته برآمده از محدودیت های پیش آمده در تامین انرژی است. وی گفت:  انتظار می رود که دولت و مجلس امنیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت فولاد را تامین کنند. وی ادامه داد: جامعه توقف تامین انرژی به خانوار را با هدف تامین انرژی صنایع می پذیرد.

رییس هیات مدیره فولاد کاوه جنوب کیش گفت: ایران سالانه ده میلیون تن فولاد صادر می کند و امروز چین و روسیه در حال ورود به بازارهای صادراتی ایران هستند. وی تاکید کرد: شرایط صادرات فولاد در حال سخت تر شدن است و برای تسهیل شرایط نیاز به لغو عوارض مالیاتی است.

وی افزود: بازار فولاد نیاز به ثبات و پیش بینی پذیری بازار سرمایه دارد، در صنعت فولاد کشور باید بر ارتقای کیفیت تولید توجه بیشتری شود. وی در پایان تاکید کرد: در شرایط کنونی باید توجه ویژه ای به وضعیت تولید در واحد های کوچک مقیاس داشت.

فولاد، صنعت مظلومی است

سیدجواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: گاه ثبات قوانین با تغییر دستورالعمل ها اشتباه گرفته می شود از آنجایی که بازار یک موجود زنده و دایم در حال تغییر است بنابراین نیاز به تغییرات مستمر قوانین دارد.

مدیرعامل بورس کالای ایران در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: گاه ثبات قوانین با تغییر دستورالعمل ها اشتباه گرفته می شود از آنجایی که بازار یک موجود زنده و دایم در حال تغییر است بنابراین نیاز به تغییرات مستمر قوانین دارد.

سیدجواد جهرمی گفت: فولاد صنعت مظلومی است،تضاد منافع مدیریت را در زنجیره فولاد مشکل کرده است. وی ادامه داد: رسالت بورس کالا تقسیم سود در سراسر زنجیره است.

وی بیان کرد: در دو دهه گذشته آموختیم که برای مدیریت بازار چه باید انجام دهیم از سال ۱۳۹۷ تلاش کردیم استقلال بورس کالا را حفظ کنیم. در تلاش هستیم در تامین مالی شرکت ها موثری باشیم.

وی گفت: رونق قراردادهای بلندمدت برای تسهیل تامین مواد اولیه تولید، راه اندازی اوراق سلف ارزی با همکاری صندوق توسعه ملی برای تامین مالی صنایع و راه اندازی قراردادهای آتی فولاد همچون بورس های کالایی دنیا از جمله اقدامات توسعه ای بورس کالا به شمار می رود.

لزوم رفع موانع صادراتی در صنعت فولاد

طهمورث جوانبخت مدیرعامل فولاد خراسان در همایش تاب‌آوری صنعت فولاد ایران گفت: نرخ سرمایه گذاری مجدد سهامداران نهادی در شرکت های فولادی کاهش یافته است. طهمورث جوانبخت گفت:کاهش نرخ سرمایه‌گذاری مجدد سهامداران نهادی در شرکت‌های فولادی یکی از مهم‌ترین چالش‌های منابع مالی صنعت فولاد است. وی افزود: سرمایه گذاری بر تولید انرژی وظیفه ذاتی صنعت فولاد نیست.

وی گفت: در سال های اخیر شاهد این بوده ایم که نیروی انسانی ماهر از بخش دولتی به بخش خصوصی سوق پیدا کرده است. وی ادامه داد: تضاد در سیاست‌گذاری‌ها، عدم توسعه حمل و نقل، نگاهداشت سرمایه‌های انسانی، نرخ انرژی ‌و عدم تضمین ثبات قیمت و تداوم انرژی‌رسانی به صنایع، عدم‌توجه کافی به اکتشافات و کاهش ذخایر معدنی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در کاهش تولید صنعت فولاد به شمار می‌آیند.

وی تاکید کرد:  صادرات باید به شرکت های صنعتی تکلیف و از ایجاد موانع صادراتی توسط قانونگذار جلوگیری شود. وی در پایان خاطر نشان کرد: : صنعت فولاد در حوزه‌های صادرات، تقویت سازمان‌های غیردولتی و تربیت سرمایه انسانی کارآمد، واگذاری معادن کوچک به شرکت‌های بزرگ در راستای تقویت اکتشافات، ایجاد شرکت‌های یوتیلیتی، تجمیع کارخانجات کوچک‌مقیاس و بومی‌سازی شبکه‌ای می‌تواند راهکار برون‌رفت از چالش‌های پیش‌روی خود، بهره‌گیری از فرصت‌ها و تداوم تاب‌آوری را رقم بزنند.

تاثیر منفی تحریم ها بر صادرات و واردات فولادی ها

سیدابوتراب فاضل مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: فناوری، انرژی، عدم توازن زنجیره و چالش های اقتصاد سیاسی از اصلی ترین مسائل صنعت فولاد کشور است.

مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: فناوری، انرژی، عدم توازن زنجیره و چالش های اقتصاد سیاسی از اصلی ترین مسائل صنعت فولاد کشور است.

سیدابوتراب فاضل گفت: متاسفانه صنعت فولاد امروز بیش از همه از حوزه سیاست گذاری آسیب می بیند. وی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش گفت: اگر در صنعت خودرو هم درباره مشکلات سخن گفته می شد امروز صنعت خودروی ایران شرایط بهتری داشت.

وی ادامه داد: صنعت فولاد در بازرگانی مدرن توانمندانه عمل نکرده و بیشتر دلال بوده است. وی اظهار کرد: هر قدر صنعت فولاد پویاتر شود نیاز به تولید محصولات آلیاژی بیشتر می شود.

فاضل گفت: تحریم هزینه صادرات و واردات و فناوری را در صنعت فولاد افزایش داده است. تحریم باعث شده مشتریان ایران به کشورهایی مانند عمان و قطر سوق پیدا کنند. وی تاکید کرد: کاهش عمر مدیریت مدیران و انتصابات سیاسی از دیگر چالش های صنعت فولاد است.

بورس کالا محل کشف قیمت نیست

جهاندار شکری مدیرعامل شرکت ذوب آهن بیستون در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: موفقیت های امروز صنعت فولاد را پایان داستان فولاد ندانید. مشکلات این صنعت اگر نادیده گرفته شود به افول صنعت می انجامد.

مدیرعامل شرکت ذوب آهن بیستون در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: موفقیت های امروز صنعت فولاد را پایان داستان فولاد ندانید. مشکلات این صنعت اگر نادیده گرفته شود به افول صنعت می انجامد.

جهاندار شکری گفت: حال فولادسازان بد است. امروز هزینه آب در شرکت های فولادی چند ده برابر شده است. این مازاد بر افزایش هزینه گاز و برق است. وی گفت: امروز مازاد تولید فولاد داریم پس چرا دولتی ها عرصه را بر صادرات و تولید تنگ می کنند؟ در حالی که تقاضا هم برای آن وجود ندارد.

وی بیان کرد: وقتی در تامین انرژی شرکت های فولادی محدودیت ایجاد می شود خوب است در بازپرداخت تسهیلات گشایش هایی منظور شود. وی تاکید کرد: بورس کالا محل کشف قیمت نیست.

شکری گفت: امیدواریم امروز با هزینه کمتر و تصمیمات ساده تر بحران هایی که صنعت فولاد به آن مبتلا است برطرف شوند.

پیگیر رفع چالش‌های فولادسازان باشید

علی محمدی مدیرعامل گروه ملی فولاد ایران در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: ساختار نامناسب حکمرانی در صنعت فولاد صنعت را به شرایط کنونی مبتلا کرده است.

مدیرعامل گروه ملی فولاد ایران در همایش تاب آوری صنعت فولاد گفت: ساختار نامناسب حکمرانی در صنعت فولاد صنعت را به شرایط کنونی مبتلا کرده است.

علی محمدی گفت: لازم است فولادسازان صدای خود را به گوش حکمران برسانند. وی بیان کرد: حکمرانی امروز در اختیار کسانی است که فقط به دنبال پست گرفتن هستند و دغدغه صنعت فولاد کشور را ندارد.

وی تاکید کرد: ده سال است که رهبر انقلاب بر تقویت تولید تاکید دارند اما آنچه رفتار می شود به موازات این شعار نیست.

علی محمدی گفت: سیاست هر چند اشتباه باید باثبات و مدت دار باشد نه اینکه هر روز سیاست جدید بر تولید و تجارت فولاد وضع شود. این بی ثباتی آزاردهنده است.

کلام آخر:

طی دو دهه اخیر این سومین‌باری است که صنعت فولاد ایران دچار رکود می‌شود. یک‌بار در سال ۷۶ و بار دیگر سال ۸۱ بود که بحران گریبان فولاد ایران را گرفت. حال صنعت فولاد برای سومین دهه متوالی در حالی بحران و رکود را تجربه می‌کند که می‌توان گفت حدود دو سال از آغاز این تجربه تلخ می‌گذرد. بحران‌های دهه ۷۰ و ۸۰ که در نتیجه افت قیمت‌های جهانی فولاد ایران را گرفتار خود کرده بود، در حالی در آن سال‌ها با تصمیمات به‌موقع دولت‌ها پشت‌سر گذاشته شد که به نظر می‌رسد برای خروج از سومین بحران نیز باید تدبیری اندیشیده شود؛ بحرانی که حالا در آستانه سه‌سالگی خود قرار دارد.

میزان تولید فولاد ایران با آنچه در سند ۱۴۰۴ و افق‌های تعیین‌شده مشخص شده است، فاصله بسیار زیادی دارد. صنعت فولاد با مشکلاتی مانند قیمت بالای تولید به دلیل تکنولوژی قدیمی و سنتی، کمبود سنگ‌آهن و ظرفیت غیراقتصادی روبرو است که حل این مشکلات لازمه رشد این صنعت است. از این‌رو در این شرایط برای دستیابی به تولید ۵۵ میلیون تن باید راه‌کارهای متفاوتی را پیش روی خود قرار دهیم.

بسیاری از تولیدکنندگان فولاد داخلی معتقد هستند در سال‌های آینده این صنعت با کمبود شدید سنگ‌آهن داخلی مواجه می‌شود. چرا که در حال حاضر معادن چادرملو، چغارت، سنگان، گلگهر، جلال‌آباد و میش دوان شش معدن بزرگ سنگ‌آهن ایران هستند که حجم بزرگی از میزان نیاز صنعت فولاد را به این ماده معدنی تامین می‌کنند. در حال حاضر یکی از مشکلات مهم صنایع فولاد کشور مساله جانمایی واحدهای تولیدی است، شرکت‌ها به دلیل جانمایی نامناسب، پس از بهره‌برداری توان بازگشت و تامین سرمایه‌گذاری را ندارند و به همین دلیل نمی‌توانند وارد بازارهای رقابتی شوند. موضوع مهم دیگر وضعیت مصرف انرژی در این کارخانه‌هاست، تولید فولاد در ایران با روش احیای مستقیم انجام می‌شود و این روش تولید نیازمند گاز و برق زیادی است، بنابراین کارخانه‌های فولاد در ایران می‌توانند پس از واقعی کردن قیمت‌ها، محصولی رقابتی را وارد بازار کرده یا آن را صادر کنند. با کاهش قیمت‌های جهانی، فولادسازان ایران با ورود فولادهای ارزان‌قیمت روبه‌رو شدند که این موضوع به صنایع داخلی ضربه جدی وارد کرد. برای مقابله با این چالش، وضع تعرفه‌های بازدارنده می‌تواند چاره‌ساز باشد البته دولت با بسته‌های حمایتی می‌تواند به صادرات فولاد کمک کند.

صنعت فولاد طی چند سال گذشته تجربیاتی در زمینه خصوصی‌سازی داشته که به علت فراهم نبودن بستر لازم با موفقیت چندانی تا به امروز همراه نبوده است. خصوصی‌سازی فرآیندی است که طبق آن مالکیت شرکت‌ها و به‌طور کلی دارایی آنها از بخش عمومی به بخش خصوصی منتقل می‌شود و باعث افزایش کارایی آن بنگاه یا اضافه شدن دارایی آن می‌شود. بخش خصوصی باید واجد شرایط لازم به منظور تحقق این هدف باشد. هزینه اکتشاف در معادن سنگ‌آهن بالاست و عدم وجود زیرساخت‌های مناسب ریلی و جاده‌ای جهت جابه‌جایی فولاد تولیدی از دیگر چالش‌های اساسی آینده صنعت فولاد ایران خواهد بود. طبق بررسی‌های صورت‌گرفته در جهان، امروز واحدهای فولادی حداقل پنج میلیون تن قدرت رقابت در بازار را دارند این در حالی است که اکثر واحدهای فولادسازی کشور ظرفیتی کمتر از پنج میلیون تن دارند و نباید استفاده از آخرین فناوری روز دنیا در صنایع را فراموش کرد.

گزارش تصویری

درباره ی نوید صنعت نیوز

مطلب پیشنهادی

“هشدار جدی برای آلاینده‌ها؛ طرح زوج و فرد خودروها از شنبه در اصفهان اجرا می‌شود”

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان: طرح زوج و فرد خودروها از شنبه اجرا می‌شود منصور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *